Protetika

Protetika je skupni naziv za sve oblike nadomjestka kada je izgubljen zub ili zubi.
Važno je nadoknaditi svaki izgubljeni zub – jedan ili više njih – da bismo očuvali  oralno zdravlje, funkciju žvakanja, mišiće, govor, estetiku itd.

Kada nam nedostaju svi zubi i u gornjoj i u doljnjoj čeljusti, nadomjestak nazivamo totalnom protezom. Potreban je medij tj.

Materijal koji nosi zube ,a ujedno dobro priliježe na našu bezubu čeljust. Kada smo prisiljeni imati takav nadomjestak  prisiljeni smo i na tegoban  put naučiti se živjeti i funkcionirati sa nadomjestkom.Potrebno je i vrijeme, volja i trud .

Kada pak nedostaje samo nekoliko zubi moramo pribjeći ili djelomičnoj protezi ili  mostu.

Djelomične proteze mogu biti ili samo od materijala koji nazivamo akrilat ili mogu biti metalne osnove a na njoj akrilatni dodatak. Parcijalne proteze vežu se uz preostale naše zube
Ili kvačicama ili estetskim dodacima – nevidljivim vezama. Takve protetske nadomjestke potrebno je vaditi iz usta radi održavanja primjerene higijene.
Kao što smo napomenuli nedostatak nekoliko zubi možemo nadoknaditi mostom. Nosači mosta su naši preostali zubi koji  se adekvatno izbruse da mogu nositi  cijelu konstrukciju koja premošćuje –rupu- tj. Zube koji nedostaju u zubnom nizu. Na metalnu konstrukciju nasnose se različiti materijali kako bi oblikom i bojom imitirali naše izgubljene zube.
Takve nadomjestke cementiramo cementom na naše izbrušene zube , dakle njih – mostove nemožemo izvaditi iz usta već njihovu higijenu održavamo u ustima – njih nazivamo fiksnim nadomjescima.
Ako je samo jedan zub u lošem stanju i izgubio je neophodan oblik, možemo ga zamijeniti fiksnim protetskim radom, njega nazivamo krunica. Krunica može biti izrađena  od konstrukcije metala  i na njega nanesenom estetskom masom, ili može biti samo od metala ili samo od estetskog materijala. Postoji niz mogučnosti izbora metala – metalnih slitina , npr. Zlato, platinsko ili žuto zlato, palador, auropal, titan i sl. Također postoji i niz mogućnosti izbora estetskog materijala, od kompozita , akrilata, keramike, cirkonij oksida .

Nažalost sve to  nije naš pravi izrasli zub.Svaki najbolji  nadomjestak je samo nadomjestak.
Ujedno sve to ima i svoju ne baš malu cijenu koštanja. Ipak treba naglasiti da je svaki nadomjestak neophodan  i netreba zanemariti da ga navrijeme napravimo kako bi sačuvali oralno zdravlje.

U borbi za što vjernijim i boljim nadomjestkom pomaže nam  i implantologija.Jednostavno rečeno to je usađivanje umjetnog zuba u čeljust. Uz operativni zahvat kada se ugradi u kost implantat – zamjena za korijen zuba- radi se i protetski zahvat kojim se izradi krunica zuba.
Implantati su izrađeni od visokokvalitetnih materijala kako bi  bili sigurni da ga naše tijelo neće odbaciti, već ga prihvatiti  i stvaranjem nove kosti učvrstiti., te omogućiti  izradu krunice.Odluka o ugradnji takvog nadomjestka  ovisi o općem zdravlju, obliku čeljusti, debljini kosti , građi anatomskih struktura u okolini , higijeni pacijenta, te na kraju i o novčanim mogućnostima pacijenta.

Očuvanje zuba je najbolje i najprirodnije rješenje.