Karijes

WHO organizacija daje podatak da 5 milijardi osoba ima problema s karijesom .Pogođene sunkako razvijene zemlje, tako i zemlje u razvoju. Postoje podaci koje iznosi dr. Le Gales-Conus da oko 6 0-90 posto školske djece i velika većina odrasle populacije ima problema karijesa .

Karijes –zubni kvar je infekcijska bolest.Bolest koja je jedna od najraširenijih u svijetu,a pogađa naše zube- bilo mliječne, bilo trajne. Istina da bi nastao karijes potrebno je da se poklopi više činilaca. Oni najvažniji su prehrambene navike – o kojima smo već pisali- i higijenske navike. S obzirom da u našim ustima normalno žive bakterije  samo naš nemar ostavljanja ostataka hrane u ustima pogoduje  da imaju sve što im je  potrebno za rast i razvoj. Bakterije u čistim ustima i malom broju su pod kontrolom, no obrnuto , podivljaju i tada nastaju nevolje s našim zubima i našom sluznicom.

PLAK nazivamo naslage ostataka  hrane na zubima. Izvana dobije ovojnicu koja sve dobro zatvori a unutar toga počinje razgradnja šećera, te stvaranje kiseline koje počinju sa razaranjem zubne cakline. Tako se otvore ulazna vrata u dublje slojeve zuba koji su još neotporniji na tu silinu bakterija i kiselina. Već vidljiva šupljina na zubu- omogući još bolje i veće nakupljanje hrane i tako sve to u nedogled. Organizam tj. Zub nas pokušava upozoriti da je krajnji čas da se brinemo o njemu. Reakcije na hladno, toplo, slatko počinju od rijetkih pa sve do učestalih. Izvijesno vrijeme naša borba je blago izbjegavanje svih podražaja, no to nije zadugo kada krene pravi ciklus bola, on je bez zahvata na zubu nezaustavljiv.
Nadalje  karijes možemo rezimirati kao niz povezanih fizikalnokemijskih procesa.
S obzirom da postoje mnoge nepoznanice o tome što karijes uistinu jest, slika bolesti je djelomična.
Svakako treba napomenuti da kako imamo različite dijelove u građi zuba, tako imamo i  specifičnosti karijesa prema dijelovima zuba – caklina, dentin, cement-.
U nastajanju karijesa uvijek moramo računati na četiri osnovna čimbenika, a to su prvo i osnovno domaćin – vlastita usta- i zub , zatim okolina tj. Usna  šupljina, uzročnik – mikroorganizam – i naposljetku vrijeme tj. Dovoljno dugi period djelovanja svih sudionika zajedno.
Isto tako važno je reči da postoje razna kritična razdoblja kada se bolest razvija ili brže ili nešto sporije.Kod zuba su to periodi prije izbijanja, doba sazrijevanja i doba kada je zub u ustima u punoj funkciji.
Kako karijes nastaje i razvija se i u onim trenucima kada našem oku nije vidljiv – bez specijalnih mikroskopskih povećanja- spada i u vrlo podmukla oboljenja.
U  caklini karijes nastaje  i  napreduje omekšanjem caklinskih prizama – osnovne građe tog dijela zuba-.Dok kod dubljeg dijela zuba u  dentinu  karijes napreduje  i različitim aktivnostima – proteolizom i razgradnjom kolagenog matriksa. Niz kemijskih složenih reakcija unutar zuba, te unutar bakterija čini ovo oboljenje kompliciranim i do sada još ne do kraja razjašnjenim.
Znajući sve to i opet moramo napomenuti da povremeni dolazak na kontrolu i održavanje neprestalne higijene može pripomoći držanju ove bolesti pod kontrolom.
Da vas ne zamaramo  kemijskofizikalnim procesima reči ćemo samo još nekoliko činjenica koje  su vam razumljive i dobro ih je znati.
Važno je znati da su mjesta kvarenja najčešće pogođena fisure i jamice zuba te zubni vratovi.
Netreba zaboraviti karijes zbog dudanja te karijes adolescenata.
Treba zapamtiti da zub zahvaćen kvarom ostaje zauvijek –označen- tj. Nepopravljiv u smislu da kvarni zub ima rupu, zatim  saniran- popravljen- ima ispun ili ga se izgubi.
Ako se ne reagira pravovremeno zubni kvar i produkti fizioloških zbivanja unutar  kvarne – kariozne – mase prodiru i do trećeg dijela našeg zuba, a to je zubna pulpa. Tu  se bolest dalje komplicira jer ako se prisjetimo graže o kojoj smo prije govorili, krvnim žilama sve je spojeno  u cijelom našem optoku- cijelom tijelu.
Ozljeda ,bol , narušenost zdravlja i zuba i našeg organizma je sve veća ,a  ozdravljenje sve kompliciranije.