Bolesti usta

Pokušaćemo se osvrnuti na neke od najčešćih bolesti usta koje nas mogu snaći.
Pod nazivom u svakodnevnom govoru – žvale -  stomatitis angularis podrazumjevamo oboljenje uglova usnica. Kutovi usnica često vlažni zbog otjecanja sline podložni su upalnim promjenama. Kako se znamo dirati prljavim prstima, čašom ili  eventualno već upotrebljavanom maramicom nasele se razne bakterije- streptokok i stafilokok-  i gljivice. Bolest se brzo razvije,a lako se prenese i  drugim osobama. Manifestira se vidljivim crvenilom i raspuklinama, koje su bolne, a daljnjim vlaženjem slinom se pogoršavaju.Kako pri govoru se uglovi razvlače pukotina nerijetko i krvari, nakon čega se stvaraju kraste i opet sve iz početka. Uzroci tome su nedostatak vitamina B2, zatim nedostatak stražnjih zuba, spušteni zagriz, razne traume, zatim neprestalni govor i često vlaženje jezikom.
Liječenje treba prepustiti stomatologu, a sami poboljšati higijenu i čistoću kao i poraditi na uklanjanju nepodesnih navika.

Virusno oboljenje koje čeka pritajeno svaki pogodan trenutak da bukne je herpes simplex.
Nespecifični  podražaj  poput pretjeranog sunčanja, velikih napora, stresa, uzbuđenja, sreće, žalosti, oslabljenog imuniteta  nakon preboljene bolesti može aktivirati virus. Najčešće se pojavi na  usnici u obliku skupine mjehurića. Prije nego bukne peče, svrbi i lagano boli mjesto na kojem će izbiti. Liječenje  prepustiti stomatologu i liječniku . Paziti da se ne prenese na neko drugo mjesto na tijelu.

Jedno od čestih oboljenja su afte. Dovode se u vezu sa padom imuniteta, stresom i napetosti. Crvenilo  i  bol su  prvi znakovi koje možemo uočiti. Javljaju se na desnima u usnoj šupljini, pod jezikom, na rubovima jezika. Terapija se treba prepustiti stomatologu.
Suha usta poja  koja se javlja zbog slabog dotoka sline, a to je posljedica nekih bolesti cijelog organizma, zatim nedostatnog unosa tekućine u organizam, popratna pojava uzimanja lijekova, itd.  Osim suhoće osjeća se žarenje i peckanje. Takva sluznica  je uz to ranjivija i podložnija za naseljavanje mikroorganizama. Liječenje obavezno kod stomatologa i liječnika.

Loš zadah  je nešto što smo vjerojatno svi ponekad iskusili od malih do odraslih . Uz probleme sa zubima, zubnim mesom, uzrok mogu biti i naslage na jeziku, sinusi, želudac i dr.

Jedno od čestih općih oboljenja sa reperkusijama u ustima je dijabetes. Kako pogađa sve dobne skupine moramo imati  na umu  da zahtijeva veliku brigu  o usnoj šupljini.Slina bolesnika ima povećanu razinu glukoze i kiselu reakciju, a u kiseloj slini se lakše razvijaju gljivice –  C andida albicans – koja izaziva crvenilo i bjeličaste naslage  u usnoj šupljini.

Kako je otpornost cijelog organizma smanjena  bakterije  lako izazivaju upale. Gingivitis i parodontitis su česte popratne pojave kod dijabetičara. Redovite kontrole i liječenja kod stomatologa su neophodne uz liječenje osnovne bolesti kod specijaliste dijabetologa.

Nesmijemo zaboraviti niti AIDS koji uzrokuje HIV – Human Immunodeficiency Virus-.
Prenosi se sa zaraženog  čovjeka krvlju i seksualnim kontaktom, sa majke na dijete. Od trenutka zaraze virusom do pojave  antitijela prođu minimalno tri mjeseca, a ponekad godina dana. Virus ima sposobnost mirovanja dvije do tri godine , a  može čak i do deset godina do pojave znaka bolesti. Promjene se odražavaju u  usnoj šupljini  jer organizam  ima smanjeni broj limfocita – obrambenih stanica-  pa se nemože boriti sa silnim gljivicama i bakterijama.

Vlasasta leukoplakija, soor, ulceronekrotični gingivitis, parodontitis , kaposijev sarkom samo su neke od promjena zahvaćene sluznice usne šupljine. Prisutnost  HIV-a dokazana je osim u krvi  i u slini, suzama, majčinom mlijeku, spermi , vaginalnom sekretu. Zaraziti se može preko krvi i seksualnim putem. Virus se slinom ne prenosi , to se može desiti samo iznimno, barem prema onome što znamo.
Naravno uz opće liječenje i liječenje kod stomatologa olakšava život takvim pacijentima.

Ukratko od relativno bezazlenih promjena suočavamo se i sa vrlo teškim promjenama usne šupljine što nam daje do znanja  da ništa ne prepustimo slučaju i ne zanemarimo.