Građa zuba

Potrebno je znati osnovne podatke o građi zuba, kako bismo znali i na kojim dijelovima i kako  nastaju neke od bolesti zuba.

Ono što svi možemo vidjeti u usnoj šupljini zovemo zubna kruna, a ono što nije vidljivo i nalazi se smješteno u našoj kosti  zovemo korijen zuba. Ta dva osnovna dijela možemo usporediti , posebno kada govorimo djeci, sa mrkvom čiji gornji zeleni dio je van zemlje, aunutrašnji korijen u zemlji. Ova usporedba osobito je zabavna djeci pa je lako i pamte i vizualiziraju.

Naša kruna zuba je građena od najtvrđe tvari u našem tijelu, a zove se caklina. Ona štiti i obavija dentin koji je  unutrašnji dio zuba i mekaniji je i osjetljiviji. Najmekši i najosjetljiviji dio zuba  je unutar dentina i unutar korijena to nazivamo zubna pulpa ili srž našeg zuba.

Korijen zuba građen je od cementa tako je dakle zubna pulpa unutar korijena zaštićena cementom, a sve to kako smo prije rekli je unutar kosti.

Pulpa koja prolazi kroz korijen izlazi kroz sićušni otvor u korijenskom cementu u ostale dijelove organizma. Kako? Pulpa je građena od krvnih žila i to vena , arterija i limfnih žila i živaca. Tako vezom žila koje izlaze iz korijena vezana je cirkulacija cijelog tijela.

Zubni korijen je povezan sa kosti. Dio veze našeg zuba s kosti nazivamo parodont ili tkiva što pružaju potporu zubima. Svaki korijen je usađen u jedan – pretinac – alveolu. Zubi mogu imati jedan, dva.tri pa i više korijenova.

Zubno meso nam je vidljivo u ustima i ono pridržava zub s vanjske strane – zovemo ga gingivom.
S unutarnje strane duž čitavog korijena imamo sustav brojnih raznoliko raspoređenih niti. To su parodontalna vlakna.
Vlakna su elastična i kako idu u raznim smjerovima daju stabilnost zubima i sprečavaju utiskivanje zubi pri žvakanju, a tako i čuvaju kost od loma.

Postoji još jedno vrlo važno i vrlo osjetljivo mjesto, a to je zubni žlijeb ili sulkus. To je prostor između zuba i unutrašnje površine slobodne gingive – zubnog mesa – na zubnom vratu ili jednostavnije prelasku krune zuba u korijen zuba.

Tako sa ovim osnovnim znanjem uvijek možemo pregledati naše zube – one nama vidljive dijelove u ustima i dići uzbunu ako vidimo i najmanje promjene.
Kod krune zuba treba razlikovati ispupčenja ili kvržice zuba, te udubine ili fisure zuba.

Za svaki zub izgled je karakterističan i po njemu ga prepoznajemo. Znamo odrediti da li se radi o incizivima, kaninima ,premolarima ili molarima. Kvržice i fisure služe da dobro možemo prožvakati hranu i prirediti je da se proguta, a da pri tome velike sile ne odlome ni zub niti kost.
Iuz sve ne treba zaboraviti da svaka naša kruna zuba ima i svoju boju. Ona ide od nijanse žućkastih pa sve do bijelih.

Naravno svi sanjaju o bijelim zubima – no boja nam je genetski zapisana i  u skladu je  s našom osobnosti. Kako možemo utjecati na ispravljanje zubi tako danas djelomično možemo i mijenjati boju ,no o tome neki idući put.